Ίχνος Πλοήγησης

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2014

Για τον εορτασμό του έτους 2014, το ICOM επέλεξε το θέμα "Οι συλλογές των μουσείων μας ενώνουν".

Τα μουσεία είναι ζωντανοί οργανισμοί που συμβάλλουν στη δημιουργία δεσμών μεταξύ επισκεπτών, γενεών και πολιτισμών σε όλο τον κόσμο. Ενώ λειτουργούν στο παρόν, προστατεύουν και προβάλλουν τα τεκμήρια του παρελθόντος. Αποτελούν συνδετικούς κρίκους που παρέχουν τη δυνατότητα στις σύγχρονες και στις μελλοντικές γενεές να κατανοήσουν καλύτερα την καταγωγή και την ιστορία τους.

Τα μουσεία αντιμετωπίζουν διαρκώς προκλήσεις που τα οδηγούν στο να αναθεωρούν την παραδοσιακή τους αποστολή και να επινοούν νέες στρατηγικές για την προσέλκυση επισκεπτών κάνοντας τις συλλογές τους προσιτές. Έτσι, πολλά μουσεία αναδιοργανώνουν τις παραδοσιακές μεθόδους παρουσίασης των συλλογών τους, προκειμένου να εντάξουν την κοινότητα και να παραμείνουν σε επαφή με το κοινό τους.

Ποικίλες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί επίσης για το διάστημα από 3 Μαΐου έως 18 Ιουνίου 2014 σε μουσεία, μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και πολιτιστικά ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα: εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ημερίδες, συνέδρια, διαλέξεις, οργανωμένες ξεναγήσεις, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις.Την Κυριακή, 18 Μαΐου 2014, η είσοδος σε όλα τα Μουσεία θα είναι ελεύθερη.

Το Πρόγραμμα Εκδηλώσεων