Η εφαρμογή της μεθόδου project στο πλαίσιο της διαθεματικότητας σε πολυπολιτισμικά σχολεία: από τη θεωρία στη διδακτική πράξη

Περιεχόμενα

Πηνελόπη Φωτίου

Διδάσκουσα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η Πηνελόπη Φωτίου είναι πτυχιούχος του Κλασικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων, κάτοχος Πτυχίου Σ.Ε.Λ.Μ.Ε και Δρ Παιδαγωγικής του Τμήματος Φ.Π.Ψ. του Παν/μίου Ιωαννίνων. Δίδαξε ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για 25 χρόνια και ως επιμορφώτρια στο ΠΕΚ Ιωαννίνων και σε ποικίλα επιμορφωτικά προγράμματα. Παράλληλα έχει διδάξει με το ΠΔ 407/80 σε θέση Λέκτορα στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Παν/μίου Ιωαννίνων και σε θέση Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Φ.Π.Ψ. του Παν/μίου Ιωαννίνων. Έχει διατελέσει υπεύθυνη του αποκεντρωμένου γραφείου του Ι.Π.Ο.Δ.Ε. Ιωαννίνων και από το 2007 διετέλεσε Σχολική Σύμβουλος ΠΕΟ2 των Νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Κατά τα σχολικά έτη 2010-11 και 2011-12 υπήρξε Υποδιευθύντρια και Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΠΕΚ Ιωαννίνων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη διδακτική της Ελληνικής Γλώσσας και ιδιαίτερα της παραγωγής γραπτού λόγου και τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση. Εξελέγη, πρόσφατα, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Ιωαννίνων, στον οποίο διετέλεσε κατά τα προηγούμενα 5 έτη οργανωτική γραμματέας. Είναι μέλος διαφόρων επιστημονικών οργανώσεων.

pdf

Περίληψη

Η παρούσα μελέτη αποτελεί μια προσπάθεια σε ένα πρώτο επίπεδο, το θεωρητικό, να αποσαφηνιστούν εννοιολογικά οι όροι «διαθεματικότητα» και «σχέδια εργασίας», να αναλυθούν τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και τα στάδια εφαρμογής τους στο πλαίσιο της Διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, να προταθούν σχέδια εργασίας με διαθεματικές προεκτάσεις και τρόποι εφαρμογής τους στην πολυπολιτισμική τάξη και να εμπλουτιστεί το περιεχόμενο με παραδείγματα και απόψεις από τις εφαρμογές των διαθεματικών σχεδίων των εκπαιδευτικών, που επιμορφώθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, συνδέοντας τη θεωρία με την πράξη.

Λέξεις κλειδιά: διαπολιτισμική εκπαίδευση, διαθεματικότητα, μέθοδος project, αναστοχασμός, ομαδοσυνεργατική μέθοδος

Abstract

The present study is an attempt to define first on a theoretical level the terms 'cross curricularity' and 'projects', to analyze their characteristics as well as the stages teachers should follow so as to implement them in the context of intercultural education. Secondly this paper will present cross curricular projects and ways to integrate them in the multicultural class as well as project samples and views of those teachers who integrated projects into their classes after having participated in the particular training program, in order to connect theory to practice.

Keywords: intercultural education, cross-curricularity, project method, reflection, group work