Ψυχοκοινωνικές διαστάσεις της σχολικής τάξης: σχέσεις και διαμόρφωση συμπεριφοράς

Περιεχόμενα

Εύα Φραγκιαδάκη

Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η Εύα Φραγκιαδάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1981. Αποφοίτησε από το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2003. Το 2005 ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στο City University του Λονδίνου. Εκεί ολοκλήρωσε το Master of Science στη Συμβουλευτική Ψυχολογία και το Professional Doctorate (PsychD) in Counselling Psychology. Η εκπαίδευση της στη ψυχοθεραπεία έλαβε χώρα σε πλαίσια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας παροχής υπηρεσιών υγείας στο Λονδίνο με βάση τα μοντέλα της Γνωστικό-Συμπεριφοριστικής και Ψυχοδυναμικής προσέγγισης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι ο τερματισμός της ψυχοθεραπείας, η εκπαίδευση στη ψυχοθεραπεία, η ποιοτική έρευνα και οι μελέτες περίπτωσης. Τα τελευταία πέντε χρόνια ζει στο Ηράκλειο Κρήτης, εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια και διδάσκει στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και στο τμήμα Νοσηλευτικής του Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης.

pdf

Περίληψη

Στο παρόν άρθρο θα αναλυθούν οι ψυχοκοινωνικές διαστάσεις μέσα στη σχολική τάξη υπό το πρίσμα τριών παραμέτρων: των σχέσεων εκπαιδευτικού-μαθητών, των μοντέλων διαμόρφωσης συμπεριφοράς στην τάξη και της σχέσης σχολείου και οικογένειας. Η συζήτηση που παρουσιάζεται εστιάζει σε προσεγγίσεις μέσα στις οποίες η διδασκαλία γίνεται συνεργατική και μαθητοκεντρική. Οι μέθοδοι που προτείνονται εστιάζουν περισσότερο στον μαθητή και την κατανόηση της συμπεριφοράς του παρά στις κυρώσεις και τις τιμωρίες που μπορεί να χρησιμοποιούνται ως μέσα διαμόρφωσης συμπεριφορών. Το υλικό προέκυψε από μια σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων, από τα οποία απορρέουν οι εργασίες που παρουσιάζονται στις εφαρμογές. Απευθύνεται τόσο σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας όσο και σε εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τέλος, ένας αριθμός ασκήσεων προτείνονται για την αναστοχαστική επεξεργασία των εκπαιδευτικών.

Λέξεις κλειδιά: διαπροσωπικές σχέσεις, σχολείο, συμπεριφορισμός, ανθρωπιστική σχολή, οικογένεια και σχολείο

Abstract

In the present article the psychosocial dimensions of the classroom at school will be discussed in the light of three factors: the relationship between teacher and children, the models of behaviour modulation and the school-family relationships. The discussion focuses on approaches which deem teaching as a collaborative and children-centred procedure. The methods delineated focalise more on the children and the understanding of their behaviour rather than the punitive means of behaviour modulation. The material presented derives from a series of seminars from which emanate the essays of the applications sector. The chapter addresses the issues of both primary and secondary education. Finally, a number of reflective exercises for teachers are proposed.

Keywords: interpersonal relationships, school, behaviourism, humanistic approach, family and school