Η μέθοδος της επίδειξης στη γλωσσική διδακτική πράξη: μια βιωματική – εμπειρική προσέγγιση

Περιεχόμενα

Σμαράγδα Παπαδοπούλου

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η Σμαράγδα Παπαδοπούλου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο New York University, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι η διδακτική μεθοδολογία της γλώσσας, η δημιουργική έκφραση, το παραμύθι, η λογοτεχνία, οι αφηγηματικές τεχνικές και ο πολιτισμός. Η ίδια έχει εκδώσει επιστημονικές μελέτες και άρθρα που αφορούν την ολιστική προσέγγιση της Γλώσσας, τη συναισθηματική μάθηση της γλώσσας, την ορθογραφία κ. ά. Επίσης, εμφανίζεται στο χώρο των γραμμάτων με τη λογοτεχνική της ιδιότητα και το ψευδώνυμο Σμαράγδα Μανταδάκη εκδίδοντας μυθιστορήματα για ενήλικες (Αρμός, Απόπειρα,Δόμος) και παιδικά βιβλία (Μεταίχμιο, Τυπωθήτω-Δαρδανός, Καστανιώτης).

pdf

Περίληψη

Το θεωρητικό μοντέλο επιμόρφωσης εκπαιδευτικών με τη μέθοδο της βιωματικής επίδειξης στηρίζεται και αποσκοπεί στην ολόπλευρη γνωστική, κοινωνική και συναισθηματική μάθηση μέσω της κριτικής και συναισθηματικής γλώσσας ως διδακτικής πράξης, με έμφαση στην πολυπολιτισμική της διάσταση για τα σύγχρονα ελληνικά σχολεία. Η μέθοδος της επίδειξης με κάρτες, νοητικούς χάρτες και άλλες τεχνικές ψυχοκοινωνικής δράσης χρησιμοποιείται στην περίπτωσή μας σε ένα περιβάλλον επιμορφώσεων και χαρακτηρίζεται από μια πρακτική έκθεσης της δημιουργίας μιας πραγματικότητας σαν αυτήν που επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε στη σχολική τάξη, εφόσον απευθύνεται στην εκπαιδευτική κοινότητα. Στην εφαρμογή μας παρουσιάζουμε σε φάσεις διδασκαλίας-επίδειξης την εξέταση του συναισθήματος και της γλωσσικής έννοιας του «φόβου», με διδακτικό παράδειγμα το κλασικό παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας. Το παραμύθι αποτελεί το γλωσσικό υλικό που αξιοποιείται γλωσσικά σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον για τη διαχείριση του φόβου απέναντι στο αλλοδαπό/αλλόμορφο στοιχείο της συμβολικής γλώσσας των παραμυθιών.

Λέξεις κλειδιά: μέθοδος επίδειξης, βιβλιοθεραπεία, διδακτική της γλώσσας, ψυχοκοινωνική επιμόρφωση εκπαιδευτικών

Abstract

Demonstration method as a research tool in educating educators in teaching language in multicultural settings is presented through an innovative empirical example of teaching activities based on the psychological and social appeal of fear in language settings. We approach the demonstration method in stages of an experimental creative teaching methodology regarding fairy tales of classical appeal in a creative strategy of "diaglossa" (interlanguage) and Multilanguage with a children's book; that of the Little Red Riding Hood and the "Fear" of fictional or real characters in a social relation with the other people in an educational group.

Key words: demonstration methodology, teaching of language, bibliotherapy, social and emotional teacher's education