Συνδυάζοντας τη διδασκαλία αξιών και γνώσεων μέσα από διλημματικές καταστάσεις

Περιεχόμενα

Δημήτρης Πνευματικός, Jean-Luc Patry

Δημήτρης Πνευματικός

Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο Δημήτρης Πνευματικός είναι Αναπληρωτής καθηγητής Εξελικτικής Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται η μελέτη της ηθικής και της συναισθηματικής ανάπτυξης των παιδιών και των εφήβων καθώς και οι τρόποι ανάπτυξής τους μέσα στο σχολικό και οικογενειακό πλαίσιο. Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών ερευνητικών ομάδων. Έχει δημοσιεύσει τις εργασίες του σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και συνέδρια. Ο Δημήτρης Πνευματικός είναι εκλεγμένο μέλος του διοικητικού συμβουλίου του European Association for Research in Learning and Instruction (2011 - 2015) ενώ έχει διατελέσει συντονιστής του Special Interest Group Moral and Democratic Education (2009-2013).


Jean-Luc Patry

Καθηγητής Παιδαγωγικών στο Πανεπιστήμιο του Σάλτζμπουργκ

 

Ο Jean-Luc Patry είναι καθηγητής Παιδαγωγικών στο Πανεπιστήμιο του Σάλτζμπουργκ της Αυστρίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται εστιάζονται στο πώς η περίσταση επηρεάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά αλλά και σε ζητήματα τα οποία αφορούν στην ηθική ανάπτυξη και εκπαίδευση, στην επαγγελματική υπευθυνότητα των εκπαιδευτικών. Επίσης ερευνά μεθοδολογικά ζητήματα που αφορούν στην εγκυρότητα και αξιολόγηση των παιδαγωγικών θεωριών και στην σύνδεση της παιδαγωγικής θεωρίας και πράξης. Έχει εισηγηθεί την μέθοδο Values and Knowledge Education (VaKE) ως μια διδακτική προσέγγιση η οποία προάγει την σύνδεση ηθικής ανάπτυξης και οικοδόμησης των γνώσεων. Ο Jean-Luc Patry έχει διατελέσει συντονιστής του Special Interest Group Moral and Democratic Education (2007-2011).

pdf

Περίληψη

Τα ισχύοντα Αναλυτικά Προγράμματα για την υποχρεωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα προτείνουν τη διαθεματική προσέγγιση και διδασκαλία των αξιών μέσα από τη διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων. Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζεται η μέθοδος "Values and Knoweledge Education" (VaKE) η οποία προτείνει τη διαθεματική σύνδεση των αξιών και γνώσεων μέσα από διλημματικές καταστάσεις. Παρουσιάζονται τα βήματα που ακολουθούνται, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της σύνδεσης των αξιών και των γνώσεων. Τέλος, παρουσιάζονται ενδεικτικές εφαρμογές από διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Οι αξίες οι οποίες καλλιεργούνται συστηματικά με αυτήν την προσέγγιση είναι η αξία της ανεκτικότητας στη διαφορετικότητα, του μετασχηματισμού, της επιχειρηματολογίας, της οικουμενικότητας και της χειραφέτησης.

Λέξεις κλειδιά: οικοδόμηση αξιών, διαθεματικότητα, διλημματικές καταστάσεις, εποικοδομητισμός

Abstract

The current Curricula for the compulsory education in Greece suggest the integrated approach for teaching values and knowledge subject matter. In this chapter, the Values and Knowledge Education (VaKE) method is presented. This method integrates the values and knowledge education through dilemmas' discussions. The steps that should be followed so that the integration of values and knowledge education could be fulfilled are presented in details. Finally, indicative implications from various educational levels are also presented. The values that are systematically developed through this method are the values of the tolerance, diversity, transformation, argumentation, universality and the value of the emancipation.

Keywords: constructivism, dilemmas, interdisciplinary approach, values construction