Διαδικασίες, στρατηγικές και τεχνικές για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών: μια προτεινόμενη μεθοδολογία

Περιεχόμενα

Σοφία Αυγητίδου

Αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η Σοφία Αυγητίδου είναι απόφοιτος του Π.Τ. Νηπιαγωγών Α.Π.Θ. και διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Sussex της Αγγλίας. Υπήρξε υπότροφος του Ι.Κ.Υ. στη διάρκεια των προπτυχιακών και διδακτορικών της σπουδών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, στην αρχική εκπαίδευση των εκπαιδευτικών και στις διαδικασίες υποστήριξης της επαγγελματικής μάθησης, στην μελέτη της παιδικής ηλικίας ως κοινωνικής κατασκευής, στο παιχνίδι, την ανάπτυξη των κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των παιδιών και τη συνεργατική μάθηση. Η Σοφία Αυγητίδου εργάζεται ως αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχει εκδώσει βιβλία και συλλογικούς τόμους σε σχέση με τις κοινωνικές σχέσεις των παιδιών, το παιχνίδι και τη συνεργατική μάθηση και συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια συστηματικά με ομάδες εκπαιδευτικών στο πλαίσιο της συνεργατικής έρευνας-δράσης.

pdf

Περίληψη

Στο παρόν κείμενο αναπτύσσεται μια συγκεκριμένη μεθοδολογική πρόταση οργάνωσης της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, προκειμένου να ενδυναμωθούν οι εκπαιδευτικοί και να καταστούν αυτόνομοι κατά την επαγγελματική τους μάθηση . Η πρόταση αυτή λαμβάνει υπόψη της την αναγκαιότητα αξιοποίησης διαφορετικών θεωρητικών πλαισίων, καθώς και την ενίσχυση των ερευνητικών και στοχαστικών ικανοτήτων των εκπαιδευτικών ως προϋποθέσεις για την επαγγελματική μάθηση και τη βελτίωση των εκπαιδευτικών τους πρακτικών. Η μεθοδολογική πρόταση συνδέει την επαγγελματική μάθηση με το συγκεκριμένο συγκείμενο των τάξεων των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών μέσω της έρευνας και του στοχασμού, καθώς και με την καθημερινή διδασκαλία και μάθηση στην τάξη, μέσα από τις εφαρμογές που προκύπτουν από τη θεωρία, την έρευνα και τον στοχασμό τους.

Λέξεις κλειδιά: επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, επαγγελματική μάθηση, έρευνα, στοχασμός

Abstract

This chapter presents a specific methodological proposal for organizing teachers' in-service education, aiming at their empowerment and autonomy during their professional learning. This proposal takes into account the necessity of utilizing different theoretical contexts as well as supporting teachers' research and reflective abilities as presuppositions for professional learning and improvement of their practice. The methodological approach relates professional learning to the specific classroom context of the participating teachers through research and reflection as well as to the daily teaching and learning occurring in classrooms through applications originating from theory, research and their reflections.

Key words: in-service teacher education, professional learning,research, reflection