H αξιολόγηση της επιμόρφωσης: το παράδειγμα ενός επιμορφωτικού σεμιναρίου για τη διαφοροποιημένη διδασκαλία

Περιεχόμενα

Παναγιώτης Μανιάτης

Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

O Παναγιώτης Μανιάτης είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το ίδιο Τμήμα. Έχει διδάξει από το 2004 έως το 2012 (Π.Δ. 407/80) το μάθημα Διαπολιτισμική Παιδαγωγική και Διδακτική στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έχει διδάξει και στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ίδιου Τμήματος. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται σε ζητήματα θεωρίας και πράξης της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, θρησκείας και πολυπολιτισμικότητας, καθώς και σε ζητήματα εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών. Έχει συμμετάσχει σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα και έχει πάρει μέρος σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά με κριτές και σε συλλογικούς τόμους. Είναι μέλος της International Association for Intercultural Education (I.A.I.E.), της Ελληνικής Εταιρείας Συγκριτικής Εκπαίδευσης, της Παιδαγωγικής Εταιρίας Ελλάδος, και μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Έρευνας Επιστήμης και Εκπαίδευσης (Κ.Ε.ΕΠ.ΕΚ).

pdf

Περίληψη

Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα στη συζήτηση περί εκπαίδευσης. Πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία, η οποία συμβάλλει στην επαγγελματική αλλά και την προσωπική ανάπτυξη του εκπαιδευτικού. Η αξιολόγηση της επιμόρφωσης αποτελεί μια διαδικασία εξίσου σημαντική με την ίδια την επιμόρφωση που χαρακτηρίζεται από συνθετότητα, εξαιτίας των πολλών και διαφορετικών παραγόντων που εμπλέκονται σε αυτή. Στο παρόν κείμενο παρουσιάζεται το παράδειγμα της αξιολόγησης ενός επιμορφωτικού σεμιναρίου για τη διαφοροποιημένη διδασκαλία. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον σχεδιασμό και την εφαρμογή συγκεκριμένων εργαλείων αξιολόγησης. Η διερεύνηση αφορά τις αντιδράσεις και τη μάθηση των συμμετεχόντων, τη στήριξη που παρέχεται από το πλαίσιο, καθώς και την εφαρμογή της γνώσης και των δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν από το σεμινάριο. Η συγκεκριμένη προσπάθεια αξιολόγησης του επιμορφωτικού σεμιναρίου δίνει έμφαση τόσο στα αποτελέσματα του σεμιναρίου όσο και σε όψεις της διαδικασίας. Έτσι, επιχειρεί μια αποτίμηση της ποιότητας αυτής της διαδικασίας αλλά και της "αποτελεσματικότητας" του επιμορφωτικού σεμιναρίου. Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση είναι η κλίμακα μέτρησης των προσδοκιών, ερωτηματολόγιο διερεύνησης των διαφορετικών επιπέδων, φύλλο εργασίας για τον σχεδιασμό της διαφοροποιημένης διδασκαλίας, κλείδα παρατήρησης και η αξιοποίηση του γραπτού δοκιμίου.

Λέξεις κλειδιά: επιμόρφωση, αξιολόγηση επιμόρφωσης, διαφοροποιημένη διδασκαλία, εργαλεία αξιολόγησης

Abstract

Teachers' professional development is one of the main subjects in the discussion on education. The evaluation of professional development is a procedure which is characterized for its complexity, because of many, different factors that have to do with it. In the current essay we present a certain example of a professional development program about differentiated instruction. Our interest gives emphasis to the planning of an implementation of certain evaluation tools. We examine participants' reaction, participants' learning, organizational support and change as well as participants' use of knowledge and skills. This certain evaluation emphasizes not only on the outcome of the program, but also on the different aspects of this procedure. We also try to examine the quality of this procedure as well as the program's effectiveness. Tools we used for this certain evaluation is a scale we used to measure expectations, a questionnaire about different levels, a work sheet for the planning of different instruction, an observation sheet and the utilization of journals.

Key words: professional development, evaluation of professional development, differentiated instruction, evaluation tools