Φωτογραφία Μαυρομάτη Βασιλική
Σχολιασμοί, σκέψεις επί της Παρουσίασης
από Μαυρομάτη Βασιλική - Thursday, 12 January 2012, 09:37 PM
 

Καλησπέρα σε όλους,

Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να ευχηθώ χρόνια πολλά και καλή χρονιά καθώς και να σας ευχαριστήσω για την πολύ κατατοπιστική παρουσίασα που ετοιμάσατε για όλους εμάς.

Είναι αλήθεια ότι κατά τη διάρκεια της μικρής διδακτικής μου εμπειρίας σχεδόν όλοι οι μαθητές μου κατείχαν σε μεγάλο βαθμό τον προφορικό λόγο ως απόρροια της διαμονής τους στην Ελλάδα σχεδόν από τη γέννησή τους ή λίγο μετά, αλλά και τη μεγάλη δυσκολία που οι ίδιοι αντιμετώπιζαν στην παραγωγή του γραπτού λόγου. Αυτό είχε ως συνέπεια να μην μπορούν να αντιληφθούν εξαρχής τη στήριξη που χρειάζονταν στο ζήτημα της γλώσσας. Αναγνώριζαν όμως ότι είχαν ανάγκη από βοήθεια στο μάθημα της Ιστορίας, της Φυσικής, της Γεωγραφίας, των Μαθηματικών χωρίς όμως να αντιλαμβάνονται ότι αυτό που τους δυσκολεύει είναι το γεγονός ότι δεν έχουν κατακτήσει την ακαδημαϊκή γλωσσική ικανότητα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλές φορές να χρειαστεί να διδάξω την ελληνική γλώσσα, ιδιαίτερα σε ορισμένους δύσπιστους μαθητές, μέσα από άλλα μαθήματα εκτός του μαθήματος της Γλώσσας. Σίγουρα σ' ένα τέτοιο εγχείρημα βασική προϋπόθεση είναι η συνεργασία με τους υπόλοιπους συναδέλφους. Θα συμφωνήσω με το συνάδελφο που είπε παραπάνω ότι αυτό απαιτεί περισσότερη προετοιμασία και σχεδιασμό. Έτσι όμως έγινε η παραδοχή των αδυναμιών από μέρους τους.